Kontaktlinser

Upptäck hemligheterna bakom kontaktlinser

Endagslinser - fakta och tips

Endagsliner har ett högt pris, men är å andra sidan hygieniska jämfört med månadslinser. Dessutom slipper du slösa tid på omfattande rengöring. Det finns såväl färgade endagslinser som vanliga engångslinser utan färg.

Endagslinser måste – som namnet antyder – bytas dagligen. Det är just detta som är endagslinsernas stora fördel; genom att byta dem dagligen minimeras risken för att drabbas av irritationer och ögonsjukdomar till följd av slarv med linshygienen. De flesta optiker och forskare är överens om att den som ofta byter ut sina kontaktlinser gynnar ögats hygien. Genom frekventa byten undviker man nämligen att belägg bildas på linsernas insida. Beläggningen är en vanlig orsak till ögoninfektioner.

Endagslinser – bekvämt men kostsamt

Endagslinser – till skillnad från månadslinser – behöver inte rengöras och förvaras. Däremot är kostnaden för själva linserna högre än för motsvarande månadslinser. Å andra sidan slipper du kostnaden för vätska – men i det stora hela är endagslinser trots allt något dyrare än månadslinser. Som användare betalar man för att slippa rengöring och förvaring.

Endagslinser - bra i kombination med glasögon

Endagsliner är det ideala valet för dig som använder linserna vid enstaka tillfällen eller kombinerar dem med glasögon. Endagslinser passar särskilt dig som lever aktivt i och med att aktiv livsföring ställer höga krav på att linserna rengörs; något du helt slipper göra med endagslinser. Sist men inte minst – använda aldrig endagslinser i flera dagar såvida du inte ber om en ögoninfektion.

Reklamlänkar