Kontaktlinser

Upptäck hemligheterna bakom kontaktlinser

Toriska linser - fakta och tips

Toriska kontaktlinser bärs av dig med astigmatism. Dessa kan med fördel beställas på nätet, men glöm då inte att ange parametrarna för axel och cylinder.

Toriska linser bärs av dig som har astigmatism – ett synfel som leder till att ögat inte kan bryta det inkommande dagsljuset på rätt sätt. Detta leder i slutändan till att synskärpan bli suddig och otydlig, både på långt och på nära håll. Astigmatism kan t.ex. uppkomma i samband med att du arbetar med dålig belysning – t.ex. läser i mörkret eller arbetar framför datorn utan adekvat arbetsbelysning.

Vanligt synfel hos befolkningen

Astigmatism är ett mycket vanligt synfel bland svenskarna – nästan hälften av alla med glasögon eller kontaktlinser har någon form av lätt astigmatism. Astigmatism kan förekomma både enskilt och i kombination med ärftliga synfel såsom närsynthet och långsynthet.

Toriska linser bryter ljuset rätt

Toriska kontaktlinser är slipade för att kunna bryta ljuset korrekt hos personer med synnedsättningar. Eftersom slipningen emellanåt kan vara komplicerad blir priset för toriska linser i regel något högre än för enkelslipade kontaktlinser. Det högre priset motiveras således av den högre tillverkningskostnaden. Många anser dock att linser har ett högre frihetsvärde än glasögon – detta gäller naturligtvis även toriska linser. Dessa finns naturligtvis att köpa i en mängd olika utföranden; färgade toriska linser, dagslinser och månadslinser. Du som ska beställa toriska kontaktlinser på nätet måste emellertid tänka på att inte bara ange styrkan på själva kontaktlinsen, utan även parametrarna för cylinder och axel.

Reklamlänkar