Kontaktlinser

Upptäck hemligheterna bakom kontaktlinser

Hårda linser - fakta och tips

Hårda kontaktlinser är utmärkta för hornhinneastigmatism och starka brytningsfel. I Sverige säljs väldigt få hårda kontaktlinser, men dessa är desto mer populära i USA och Tyskland, där utbudet är betydligt större än hemmavid.

Hårda kontaktlinser kallas med en annan beteckning för Rigid Gas Permeable. Dessa används främst för att rätta till astigmatism på hornhinnan samt för att korrigera mera omfattande brytningsfel. En annan fördel med hårda linser är att de ger ett bättre tårutbyte för torra ögon.

Hårda kontaktlinser – flexibla trots namnet

Hårda kontaktlinser är flexibla trots att namnet antyder motsatsen. Dessa linser transporterar numera såväl syre som olika gaser till och från ögat. Av de linser som säljs i Sverige är bara ca 95 procent hårda; de mjuka linserna dominerar marknaden.

Nackdelar med hårda linser

Den främsta nackdelen med hårda linser är att det kan ta flera veckor att vänja sig vid dem. Vissa vänjer sig aldrig och övergår istället till mjuka linser, som inte är lika effektiva för att korrigera starka brytningsfel. Den sista utvägen för dessa människor kan bli att bära glasögon, trots att de helst av allt önskar använda linser. Hårda kontaktlinser kostar oftast lite mera än mjuka, särskilt om de ska användas för att korrigera astigmatism.

Reklamlänkar