Kontaktlinser

Upptäck hemligheterna bakom kontaktlinser

Mjuka linser - fakta och tips

Mjuka kontaktlinser är smidiga, flexibla och lättare att vänja sig vid än hårda linser. Därför är mjuka linser också den linstyp som säljer bäst bland svenska konsumenter.

Linser kan delas in i hårda och mjuka undertyper; de mjuka dominerar marknaden överlägset. Dessa linser är tillverkade av en plasttyp med hög halt av vätskor, vilket gör dem mjuka och elastiska och därmed bekväma för ögat. Mjuka linser tillåter tillförsel av syre till hornhinnan och är lätta att vänja sig vid.

Sämre mot starka brytningsfel

Mjuka linser är emellertid inte lika bra mot starka brytningsfel som hårda kontaktlinser. De senare är dock svåra att vänja sig vid – många användare med starka brytningsfel vittnar om att de ständigt störs av linsernas närvaro i ögat, såtillvida att de ofrivilligt gått över till glasögon.

Svårare att rengöra än hårda linser

Mjuka linser är betydligt svårare att rengöra än hårda kontaktlinser. Den elastiska konsistensen leder dessutom till att linserna lättare ackumulerar smuts, dammpartiklar och – inte minst – pollen. Av denna anledning anses vissa typer av mjuka kontaktlinser vara ofördelaktiga för extrema pollenallergiker. Du som är pollenallergiker bör alltid rådfråga din optiker om linserna kan användas under sommarhalvåret när pollenhalten i luften är påtaglig.

Reklamlänkar