Kontaktlinser

Upptäck hemligheterna bakom kontaktlinser

Linsvätska - fakta och tips

Linsvätska skyddar både linsen och ögat. Oaktsam hantering av kontaktlinser – liksom slarv med linsvätskor – kan få förödande konsekvenser för dina ögon.

Linsvätskan förenklar den hygieniska hanteringen av linser avsevärt; linsvätska används för alla linser utom endagslinser och dygnslinser. Att rengöra linser med linsvätska förlänger livslängden på linserna och håller olika sjukdomar borta från ögat. Om man däremot förvarar kontaktlinserna i kranvatten föreligger risk för svampinfektioner; denna risk minimeras likaledes tack vare linsvätskan.

Rengör även linsetui med linsvätska

Såväl linser som linsetui bör rengöras med linsvätska för att hålla sjukdomar och svampinfektioner på avstånd. Linsvätskan förvaras i linsernas etui – vid rengöring av linsen bör den placeras i handflatan, som på förhand fuktats rejält med linsvätska. Därefter häller du mer vätska på linsen och roterar försiktigt över linsens yta med ett finger.

Linsvätskor med multipla funktioner

Tänk på att linsvätskor anpassats till olika linstyper; hårda och mjuka kontaktlinser kräver t.ex. olika linsvätskor. En del linsvätskor är särskilt framtagna för långtidsförvaring – dessa vätskor bör således inte användas för att rengöra linserna. Sist men inte minst – priserna på linsvätskor varierar stort mellan olika återförsäljare. Den dyraste linsvätskan hittar du i regel hos optiker, medan billig linsvätska finns på nätet. Du som vill handla linsvätska billigt online ansvarar dock själv för att välja rätt typ av vätska.

Reklamlänkar