Kontaktlinser

Upptäck hemligheterna bakom kontaktlinser

Kontaktlinser online - fakta och tips

De allra flesta väljer att köpa sina kontaktlinser online. Här tar vi upp fördelar och nackdelar med onlineköp av linser.

Det går att spara många hundralappar genom att köpa kontaktlinser online. För att veta vilken typ av linser du behöver kan du uppsöka en optiker som utför en synundersökning. Synundersökningar får inte vara bindande – du kan således be om tips och råd utan att köpa själva linserna hos optikern.

Kontaktlinser online – från utlandet

Du som väljer att köpa kontaktlinser på postorder – från ett annat EU-land – bör känna till att du är förpliktigad att betala 25 procents moms och 2,9 procent i tullavgift. Tänk också på att linsvätska inte ingår i priset när du köper linser på internet.

Handla linser online – fördelar och nackdelar

Genom att handla kontaktlinser på nätet sparar du många tusenlappar om året. I regel kan du köpa exakt samma linser på nätet som hos din optiker – med den enda skillnaden att de är billigare på nätet. Genom att knappa in vilken sorts linser du vill ha skickas de enkelt hem med posten. Men man bör ändå gå till optiker regelbundet – inte minst för att göra rutinkontroller av ögat. Ögat kan ha tagit skada av linserna och då måste man byta ut dem. För att kunna handla kontaktlinser online behöver man dessutom känna till storlek och styrka – här kan enbart en optiker vara behjälplig. Linserna ska dessutom släppa in tillräckligt med syre för att inte skada hornhinnan.

Nackdelarna med att handla billiga kontaktlinser på nätet är framförallt följande:

  • Det kan vara svårt att reklamera kontaktlinserna om man råkat göra en felbeställning. Enligt EU-reglerna för näthandel får man returnera en produkt pga. felköp inom sju arbetsdagar.
  • De flesta linser skickas hem i så små förpackningar att du slipper hämta ut dem på posten. Vid beställningar från utlandet måste du således beställa hem en tulldeklaration för att redovisa momsen – annars undanhåller du staten på pengar. Fördel eller nackdel? Avgör själv.

Reklamlänkar